Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αρχείο

Το ΑΠΘ "ανοίγει" στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης μέσα από τη "Φοιτητική Εβδομάδας" και την "Κυριακή στο ΑΠΘ"

 

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου 2015, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, με θέμα τις δύο μεγάλες διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, το «ΑΠΘ την Κυριακή» και τη «Φοιτητική Εβδομάδα».

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, υποστήριξε ότι «το πανεπιστήμιο οφείλει στην κοινωνία να παρουσιάζει τη δραστηριότητά του και να είναι ανοιχτό. Η Φοιτητική Εβδομάδα μόνο κατ’ όνομα είναι Εβδομάδα, καθώς εκτείνεται σε ευρύ χρονικό διάστημα. Είναι ένα μεγάλο Φεστιβάλ που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να εκφραστούν και να δείξουν τη δημιουργικότητα, την πνευματικότητα και τον πολιτισμό, τόσο εντός όσο και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Πρυτανεία του ΑΠΘ προτρέπει τους φοιτητές να εκφραστούν μέσα από αυτήν τη διοργάνωση».

 

Αναφερόμενος στο «ΑΠΘ την Κυριακή» υποστήριξε ότι ξεκίνησε το 2012 και είχε μεγάλη επιτυχία και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να επαναληφθεί, με στόχο να γίνει θεσμός. «Το ΑΠΘ την Κυριακή αποτελεί έναν πρωτότυπο τρόπο διάχυσης της γνώσης και της επιστήμης στο ευρύ κοινό. Στόχος είναι να βγει η γνώση από το Εργαστήριο και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών, την αγάπη των νέων για την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία». Ο Πρύτανης ευχαρίστησε τους 700 εθελοντές και τους Καθηγητές που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

 

Ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Νίκος Βαρσακέλης αναφερόμενος στο «ΑΠΘ την Κυριακή» είπε ότι «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι πρωτοπόρο καθώς είναι λίγα τα ιδρύματα που ανοίγουν τις πόρτες τους στην πόλη. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε ηλικίες από 5 ετών και άνω. Καλούμε τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους και να επισκεφθούν τις επόμενες Κυριακές το ΑΠΘ για να δουν από κοντά επιστημονικά πειράματα, καινοτόμες εφαρμογές, εκπαιδευτική ρομποτική, να ξεναγηθούν στα μουσεία του ΑΠΘ, να παίξουν και να κατασκευάσουν αρχαία και βυζαντινά παιχνίδια, να προκαλέσουν και να αναλύσουν σεισμούς και πολλά άλλα. Θα υπάρχουν εθελοντές σε ειδικές θέσεις που θα καθοδηγούν τους επισκέπτες στην πανεπιστημιούπολη, ενώ αναμένονται και επισκέψεις πολλών σχολείων».

 

Η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου αναφερόμενη στη Φοιτητική Εβδομάδα υποστήριξε ότι:

 

«Είναι ένας θεσμός που πέρασε από διάφορες φάσεις, ελπίζουμε ότι είναι πια στο στάδιο της ενηλικίωσης. Μια ενηλικίωση όμως που θα τον κρατήσει για πάντα στη νεότητα. Είναι φτιαγμένο από φοιτητές. Συνολικά, 59 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 27/4 έως τις 22/6/2014, με τη συμμετοχή 45 φοιτητικών ομάδων. Έχουν δραστηριοποιηθεί φοιτητές από πολλές Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ. Χαρακτηριστική είναι η έντονη δραστηριότητα των Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικής, γεγονός που δείχνει ότι οι φοιτητές μας έχουν ένα ευρύτερο πνεύμα το οποίο χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε όλοι μας, ως παράδειγμα. Οι φοιτητές μας θα μας χαρίσουν ενάμιση μήνα πολιτισμού και εξωστρέφειας».

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικής Εβδομάδας, Καθηγητής Γιώργος Κατσάγγελος δήλωσε «Η Επιτροπή της Φοιτητικής Εβδομάδας, με βάση την εμπειρία που είχε τα προηγούμενα χρόνια, εργάστηκε με μία και μόνο αρχή, ότι δεν αποκλείεται κανένας φοιτητής από τη διοργάνωση. Ο χαρακτήρας της Επιτροπής είναι να συντονίζει τα γεγονότα που δημιουργούν οι ίδιοι οι φοιτητές. Η Επιτροπή δε δημιουργεί γεγονότα. Το πανεπιστήμιο δίνει χώρο στους φοιτητές του για να εκφράζονται και να δημιουργούν. Η Φοιτητική Εβδομάδα βγαίνει εκτός του ΑΠΘ και συνεργάζεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Πανοράματος».

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Φοιτητικής Εβδομάδας, Καθηγητής Αλέξανδρος Γαρύφαλος, δήλωσε ότι η Φοιτητική Εβδομάδα είναι «ο καθρέφτης της πνευματικής ζωής των φοιτητών. Ο χώρος του πανεπιστημίου δεν είναι μόνο χώρος εκπαίδευσης αλλά χώρος απόδοσης παιδείας».

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 52 δράσεις 
Συμμετέχουν οι Σχολές/Μονάδες:
ΣΘΕ: 19 δράσεις 
Πολυτεχνική Σχολή: 9 δράσεις
Φιλοσοφική Σχολή: 7 δράσεις
Παιδαγωγική Σχολή: 5 δράσεις
Σχολή Γεωπονίας Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος: 4 δράσεις
ΣΕΦΑΑ: 2 δράσεις
Σχολή Επιστημών Υγείας (Τμήμα Ιατρικής): 1 δράση
Κεντρική Βιβλιοθήκη: 1 δράση
ΚΗΔ: 4 δράσεις

 

Συμμετέχουν 52 μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας
Από τις 52 δράσεις, ξεχωρίζουν οι εξής κατηγορίες:
- 10 δημιουργικά εργαστήρια
- 20 επιδείξεις
- 4 Μουσεία-Αρχεία-Συλλογές
- 14 παιχνίδια
- 8 παρατηρήσεις
- 9 πειράματα
- 26 παρουσιάσεις
Θα πραγματοποιηθούν και οι εξής παράλληλες δράσεις: 
- στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο:
α. «Αργεντίνικο Τάνγκο: Τα πρώτα βήματα («Μετράμε τα βήματά μας, και ανακαλύπτουμε τη μαγεία του αργεντίνικου τάνγκο. Σας προσκαλούμε να πάρτε μέρος σε μια ξεχωριστή εμπειρία χορού»)

 

β. Η άσκηση αλλιώς: Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ. (Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τα προγράμματα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, τις εγκαταστάσεις του και ταυτόχρονα να πάρετε μέρος σε ένα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης για αναψυχή και διασκέδαση. Σας περιμένουμε όλους με αθλητική περιβολή).
- στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών:
«Δώρα της γης»
Γονείς και παιδιά γνωρίζουν τη νέα έκθεση με δοκιμές και παιχνίδια.

 

Η Ομάδα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΑΠΘ θα παρέχει πρώτες βοήθειες και ο Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας θα μας κρατάει ενήμερους για την πρόγνωση του καιρού στον ιστοχώρο που ετοίμασαν τα μέλη του (http://meteo.geo.auth.gr/authonsunday)

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της "Φοιτητικής Εβδομάδας"

 

Σύνολο εκδηλώσεων: 59
Εκδηλώσεις ανά κατηγορία:
• Αθλητικές εκδηλώσεις: 4
• Συναυλίες: 4
• Θεατρικές παραστάσεις: 5
• Κυνήγι Θησαυρού: 2
• Προβολή ταινιών με παραγωγή των ίδιων: 2
• Γύρισμα ταινίας μικρού μήκους: 1
• Φωτογραφικές εκθέσεις: 3 (στην μία έκθεση συμμετέχουν 5 φωτογραφικές ομάδες με 7 διαφορετικά θέματα)
• Εκθέσεις ζωγραφικής: 2 (2 διαφορετικά θέματα)
• Διαλέξεις/ Σεμινάρια: 6
• Ξεναγήσεις: 3 (με πολλαπλές επαναλήψεις)
• Χορευτικές εκδηλώσεις: 2 (26 χορευτικά σύνολα)
• Έκθεση Βιβλίων: 1
• Παρουσίαση περιοδικού: 1 (Περιοδικό eMMEis του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ)
• Εικαστικά δρώμενα: 2 (κατασκευές)
• Εργαστήρι σχεδιασμού επιτραπέζιων παιχνιδιών: 1
• Manga τέχνη και comic: 1 (συνδυάζει η ίδια δράση ενημέρωση για χρηματοδότηση από crowdfunding πλατφόρμες)
• Θέματα σχετικά με την υγεία: 4 (αιμοδοσία, HIV/AIDS, ναρκωτικά, επιδράσεις καφέ στην υγεία)
• Πολιτική Προστασία: ΟΔΑΚ ΑΠΘ (2 επαναλήψεις εκπαιδευτικών σεμιναρίων διάρκειας 5 ωρών για επιβίωση στη φύση, πρώτες βοήθειες και πώς χρησιμοποιούμε πυροσβεστήρες)
Φοιτητές που συμμετέχουν συνολικά: Πολυπληθείς ομάδες, ξεπερνούν τους 250 συμμετέχοντες
Αριθμός Φοιτητικών Ομάδων: 45
Ομάδες και Σύλλογοι που εκπροσωπούνται: 10

 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Εθελοντές για το «ΑΠΘ την Κυριακή»: 358
Εθελοντές για τη «Φοιτητική Εβδομάδα»: 392

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version