Logo

Κυβερνήστε!

Κατηγορία: Αρχείο

Η απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup

(20.2.2015) έχει αναμφισβήτητα θετικές συνέπειες, γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να κυβερνηθεί επιτέλους αυτή η χώρα. Από την ημέρα διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (17.12.2014) και επί τρεις μήνες στην Ελλάδα δεν υπάρχει πραγματική κυβέρνηση,

δηλαδή εκτελεστική εξουσία που να λαμβάνει καθημερινά αποφάσεις σύμφωνα με έναν κυβερνητικό προγραμματισμό και σύμφωνα με τα τρέχοντα και επείγοντα ζητήματα που συσσωρεύονται. Το πρόβλημα ήταν ήδη υπαρκτό από τις παραμονές των ευρωεκλογών του 2014 και η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά το διάστημα μετά από αυτές.

Με άλλα λόγια, η χώρα δεν βρίσκεται σε περιδίνηση μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά, κυρίως, λόγω της ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού. Το τελευταίο έχει μια ικανότητα να πετάει την μπάλα έξω από το γήπεδο. Να ασχολούμαστε επί μήνες με τα εσωκομματικά ζητήματα (ποιος θα ψηφίσει τα μέτρα ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποιοι θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις κ.λπ.). Ενώ θα έπρεπε συντεταγμένα και με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση να θεραπεύουμε καθημερινά τις αιτίες και τις συνέπειες της κρίσης.

Η νέα κυβέρνηση δημιούργησε πράγματι τις προϋποθέσεις για μια επανεκκίνηση της εκτελεστικής εξουσίας. Η λαϊκή εντολή δεν έχει αποκλειστικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, όπως κάποιοι διατείνονται. Είναι μία απλή και απεγνωσμένη εντολή: κυβερνήστε επιτέλους! Προέρχεται από εκείνους που βρίσκονται εντός ή στα όρια των συνθηκών φτώχειας, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για πολλά χρόνια, που οι μεγάλες ικανότητές τους παραμένουν αναξιοποίητες.

Θα είναι σφάλμα να εγκλωβιστεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και στο αποτέλεσμά της με όρους πολιτικής επικοινωνίας. Με τις συζητήσεις των προηγούμενων εβδομάδων έγιναν κατανοητές οι δυνατότητες και τα όρια μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά η παράταση παράλληλα με την ανάληψη υποχρεώσεων δεν είναι παρά μόνο το αφετηριακό σημείο, οι προϋποθέσεις, για τις πολιτικές και το έργο που πρέπει άμεσα να ξεκινήσει. Στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχει απόθεμα ανοχής για καθυστερήσεις, αβελτηρία και εξηγήσεις που παραπέμπουν στις ευθύνες άλλων (εξωγενών και εγχώριων παραγόντων).

Η κυβέρνηση Α. Τσίπρα πρέπει να διαγνώσει εγκαίρως την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική στήριξη που διαθέτει στην παρούσα συγκυρία για τον σχεδιασμό και την επιδίωξη συνεκτικών κυβερνητικών στόχων. Δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μία (εσω)κομματική λογική, να επιτρέψει για άλλη μία φορά την υποταγή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στα μικροπολιτικά ζητήματα υπό τον φόβο. Άλλωστε, με ισχυρά και τεκμηριωμένα αποτελέσματα διακυβέρνησης θα ενισχύσει μεσοπρόθεσμα και την εκλογική σταθεροποίηση (μέσω της διεύρυνσης των υποστηρικτών) ενός κόμματος με ραγδαία ενίσχυση της εκλογικής επιρροής.

Μάνος Γ. Παπάζογλου

*Ο Μάνος Γ. Παπάζογλου είνα Λέκτορας Πολιτικών Συστημάτων, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Πηγή: Protagon.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved