Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου: Ρουγκάτσια & Γουρουνοχαρά

AIGINIONEWS: Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου: Ρουγκάτσια & Γουρουνοχαρά AIGINIONEWS: Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου: Ρουγκάτσια & Γουρουνοχαρά

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την αναβίωση του εθίμου «Ρουγκάτσια» ένα από τα αρχαιότερα έθιμα της Μακεδονίας και της παραδοσιακής «Γουρουνοχαράς» που φέτος συμπληρώνουν 32 χρόνια συνεχούς αναβίωσης από τον Σύλλογό μας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2025

24 Δεκεμβρίου 2025

Τα Ρουγκάτσια θα περιδιαβούν τους δρόμους και την κεντρική αγορά της Βέροιας, μεταφέροντας το εορταστικό πνεύμα και τις ευχές για Καλά Χριστούγεννα, υγεία και καλή χρονιά σε κατοίκους και επισκέπτες.

25 Δεκεμβρίου 2025

08:00 π.μ. Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Αμέσως μετά, το μπουλούκι θα περιηγηθεί στα στενά του χωριού, συνεχίζοντας το πανάρχαιο έθιμο και μεταφέροντας εορταστικές ευχές σε όλα τα σπίτια.

26 Δεκεμβρίου 2025

08:00 π.μ. Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μακροχώρι.

Στη συνέχεια, το μπουλούκι θα διασχίσει τους δρόμους του χωριού.

11:00 π.μ. Παραδοσιακή «Γουρουνοχαρά» στην Πλατεία Παλαιού Ηρώου, με άφθονο κρασί, χοιρινή τηγανιά και ζωντανή μουσική με τη ζυγιά του Βασίλη Μανωλόπουλου, όπου θα καταλήξουν τα Ρουγκάτσια για την αποκορύφωση του έθιμού για το μεγάλο γλέντι.

27 Δεκεμβρίου 2025

Το μπουλούκι θα περιηγηθεί στους δρόμους και τα στενά του Διαβατού και της Μέσης, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα των ημερών.

31 Δεκεμβρίου 2025

Τα Ρουγκάτσια θα διασχίσουν την κεντρική οδό του Μακροχωρίου και θα καταλήξουν στο σημείο 66 (ΕΑΚ-66), ολοκληρώνοντας με ευχές για υγεία και καλή χρονιά τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.

Σας προσκαλούμε όλους να συμμετάσχετε, να στηρίξετε και να τιμήσετε τις παραδόσεις του τόπου μας, κρατώντας ζωντανά έθιμα που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Με εκτίμησή

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Λαογραφικού Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων

 

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved