Ο Λευτέρης Κογκαλίδης υπήρξε δημοσιογράφος, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός και συλλέκτης μοναδικής αξίας δημιουργιών της παγκόσμιας μουσικής και του κινηματογράφου.
Εργάστηκε για σειρά ετών στην ΕΡΤ3 ως αρχισυντάκτης ειδήσεων, διευθυντής τηλεόρασης, διευθυντής δημοσίων και διεθνών σχέσεων συνδέοντας την καριέρα του με το τρίτο κανάλι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.
Ο Λευτέρης Κογκαλίδης συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Νέα Αλήθεια, Ελληνικός Βορράς, Έσπερινή Ώρα, Μακεδονία, τα περιοδικά Επιλογές και “Θ” της Θεσσαλονίκης.
Ως ραδιοφωνικός παραγωγός έκανε την εκπομπή Ράδιο-Νοσταλγία κάθε Κυριακή από το β΄ πρόγραμμα της ΕΡΑ μαζί με τους Παπαστεφάνου, Πετρίδη και Κωστάλα από το 1991 έως το 2013.
Ακόμα, ο Λευτέρης Κογκαλίδης εργάστηκε ως ανταποκριτής του Billboard στην Ελλάδα από το 1970 έως το 1980, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1960 έγραψε τους στίχους από περισσότερα από 30 τραγούδια. Άλλη μία ιδιότητα που απέκτησε, για έξι χρόνια, ήταν αυτή του συντονιστή των βαλκανικών τηλεοράσεων σε θέματα συμπαραγωγών.
Ο Λευτέρης Κογκαλίδης υπήρξε μέλος της οργανωτικής και της επιτροπής πρόκρισης του Φεστιβάλ Τραγουδιού, ενώ παρακολουθούσε επί 30 έτη το Φεστιβάλ Midem στις Κάννες.
Ο Λευτέρης Κογκαλίδης είχε δωρίσει πέρυσι μέρος του αρχειακού του υλικού στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου.
Μετά την είδηση του θανάτου του, η ΕΡΤ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους οικείους του.

Στη σημασία της παρακαταθήκης που αφήνει ο Λευτέρης Κογκαλίδης, αναφέρεται η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης. Ο δημοσιογράφος αφήνει «πίσω του ένα πολυσχιδές και τεράστιο έργο που σφράγισε την ιστορία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, ενίσχυσε το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας και πολλαπλασίασε τις γέφυρες της επικοινωνίας της με τη διεθνή σκηνή», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΕΣΗΕΜΘ στη σχετική ανακοίνωσή της.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ:
«Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον δημοσιογράφο Λευτέρη Κογκαλίδη, που πέθανε σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα πολυσχιδές και τεράστιο έργο που σφράγισε την ιστορία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, ενίσχυσε το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας και πολλαπλασίασε τις γέφυρες της επικοινωνίας της με τη διεθνή σκηνή.
Ο Λευτέρης Κογκαλίδης άρχισε να δημοσιογραφεί το 1962. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Νέα Αλήθεια, Ελληνικός Βορράς, Εσπερινή Ώρα, Μακεδονία, τα περιοδικά Επιλογές και Θ της Θεσσαλονίκης, και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς FM100, A103, Ραδιο 105 Helexpo, ενώ επί σειρά ετών είχε δική του εκπομπή στο Πρακτορείο 104,9 FM. Η πορεία του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση είναι όμως ταυτισμένη με την ΕΡΤ3, όπου έγινε Διευθυντής Τηλεόρασης και Διευθυντής Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων
Ως ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσίαζε το διάστημα 1991-2013 την εκπομπή Ράδιο-Νοσταλγία κάθε Κυριακή από το β΄ πρόγραμμα της ΕΡΑ μαζί με τους Παπαστεφάνου, Πετρίδη και Κωστάλα.
Ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πρόκρισης του Φεστιβάλ Τραγουδιού. Παρακολούθησε για 30 χρόνια το Φεστιβάλ Midem στις Κάννες. Διετέλεσε ανταποκριτής του Billboard στην Ελλάδα το διάστημα 1970-80. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 έγραψε στίχους σε περισσότερα από τριάντα τραγούδια. Διετέλεσε επίσης συντονιστής των Βαλκανικών τηλεοράσεων σε θέματα συμπαραγωγών επί έξι χρόνια. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΔΣ της CIRCOM (Πανευρωπαϊκή Ένωση Δημοσίων Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών) και αντιπρόεδρος και πρόεδρός του για τρία χρόνια.
Ο Λευτέρης Κογκαλίδης υπήρξε συστηματικός συλλέκτης και ερευνητής της μουσικής και πολιτιστικής ιστορίας, συγκροτώντας κατά τη διάρκεια της πολυετούς επαγγελματικής του πορείας ένα ιδιαίτερα σημαντικό αρχειακό σύνολο. Η συλλογή του, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες δίσκους, ηχογραφήσεις και τεκμήρια, περιλαμβάνει υλικό από το παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο, ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές της Φίνος Φιλμ, ηχητικά ντοκουμέντα σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης, καθώς και σπάνιες εκδόσεις και μουσικά περιοδικά. Μέρος του πολύτιμου αυτού αρχείου δώρισε πρόσφατα στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.), συμβάλλοντας στη διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στους οικείους του εκλιπόντος».

