Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Χτύπησαν «κόκκινο» οι κρατήσεις στην Airbnb ενόψει των Χριστουγέννων

AIGINIONEWS:Χτύπησαν «κόκκινο» οι κρατήσεις στην Airbnb ενόψει των Χριστουγέννων AIGINIONEWS:Χτύπησαν «κόκκινο» οι κρατήσεις στην Airbnb ενόψει των Χριστουγέννων

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας ενόψει των Χριστουγέννων, με την πληρότητα στα ακίνητα που διατίθενται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb να αγγίζει ακόμη και το 97% ενάμιση μήνα πριν από τις γιορτές, παρά την πανδημία.

Χωρίς να πτοούνται από την πανδημία και το lockdown, αρκετοί είναι οι Έλληνες ταξιδιώτες που έχουν προγραμματίσει από τα μέσα Οκτωβρίου τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, επιλέγοντας κάποιον δημοφιλή προορισμό εντός των ελληνικών συνόρων.

Οι κρατήσεις αφορούν ολόκληρα διαμερίσματα, σαλέ και βίλες, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν ότι η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων που ενοικιάζονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν είναι μεγάλος.

Οι παράγοντες που συντελούν στην υψηλή ζήτηση

Η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι εξαιτίας του lockdown, το ενδιαφέρον για εξορμήσεις την περίοδο των εορτών θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα για κρατήσεις με «ευέλικτη» πολιτική ακύρωσης, καθώς πολλοί ταξιδιώτες δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι.

Ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στην καταγραφή υψηλής ζήτησης είναι η μηδενική κίνηση που καταγράφεται, όπως είναι λογικό, για ταξίδια στο εξωτερικό. «Διαχρονικά πολλοί Έλληνες τις μέρες των εορτών επέλεγαν τα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η πανδημία του κορωνοϊού, μέρος της καθημερινότητας μας πλέον και ρυθμιστής των μετακινήσεών μας, ανατρέπει τα σχέδια πολλών Ελλήνων ταξιδιωτών για τις χειμερινές διακοπές τη φετινή χρονιά», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.
Ενθαρρυντικά στην αύξηση των κρατήσεων λειτουργεί και η ευέλικτη πολιτικής ακύρωσης την οποία έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έτσι, οι ταξιδιώτες μπορούν να ακυρώσουν από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν από την άφιξή τους την κράτηση και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης.

Πάντως, αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερες από 24 ώρες πριν από την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται.
Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ποσοστό ιδιοκτητών που έχουν επιλέξει πολιτικής ακύρωσης με μη επιστρέψιμη τιμή, και αφορά κυρίως περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε «γενναίες» εκπτώσεις σε σχέση με την αρχική ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης.
Οι περισσότεροι εκδρομείς επιλέγουν τα χρονικά διαστήματα από 24/12 έως 27/12 και από 30-31/12 έως 3/1/2021 για τις κρατήσεις τους, οι οποίες αφορούν ως επί το πλείστον αυτοτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, βίλες και σαλέ, με στόχο να αποφευχθεί ενδεχόμενος συνωστισμός και να τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά, οι κρατήσεις για τις χειμερινές διακοπές από τους εκδρομείς πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι κρατήσεις πραγματοποιούνταν μετά τα μέσα Νοεμβρίου και πολλές φορές ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι τιμές
Η Αράχωβα  μπορεί να χαρακτηριστεί πρωταγωνιστής της φετινής χρονιάς με τις πληρότητες ακόμη και 1,5 μήνα πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων να έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Οι τιμές ημερήσιας διαμονής παραμένουν σταθερές σχεδόν στο σύνολο των χειμερινών προορισμών της χώρας, με μικρές αυξομειώσεις στην ανώτερη και κατώτερη ζητούμενη τιμή.

Στην Αράχωβα καταγράφεται αύξηση 12,5% στην ανώτερη τιμή για την περίοδο των Χριστουγέννων και μείωση στην κατώτερη τιμή κατά 6,25% σε σχέση με το 2019. Την περίοδο της Πρωτοχρονιάς καταγράφεται μείωση στην ανώτερη τιμή κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Αράχωβα, για την περίοδο των Χριστουγέννων τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα δεν ξεπερνούν τα 28, ενώ για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς είναι μόλις 32.

Στο Μέτσοβο, μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2019 είναι η ανώτερη τιμή μίσθωσης για την περίοδο των Χριστουγέννων και κατά 10% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Στα Καλάβρυτα το κόστος ημερήσιας μίσθωσης για την περίοδο των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 225 ευρώ, σε αντίθεση με το 2019 που το κόστος κυμαινόταν από 120 ευρώ έως 180 ευρώ.
Οι χειμερινοί προορισμοί που καταγράφουν διψήφιο αριθμό μείωσης των ζητούμενων ημερήσιων τιμών μίσθωσης είναι το Πήλιο, το Καϊμακτσαλάν, τα Ιωάννινα και η Ελάτη Τρικάλων.


Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Οι πληρότητες σε 10 δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς
Αράχωβα: Πληρότητα 83% για τα Χριστούγεννα και 90 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Μέτσοβο: Πληρότητα 96% για τα Χριστούγεννα και 84 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Καλάβρυτα: Πληρότητα 77% για τα Χριστούγεννα και 95 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Πήλιο: Πληρότητα 76% για τα Χριστούγεννα και 95% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Καϊμακτσαλάν: Πληρότητα 87% για τα Χριστούγεννα και 91% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Βυτίνα: Πληρότητα 85% για τα Χριστούγεννα και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Ζαγοροχώρια: Πληρότητα 95% για τα Χριστούγεννα και 94% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Καστοριά: Πληρότητα 91% για τα Χριστούγεννα και 91% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Λίμνη Πλαστήρα: Πληρότητα 92% για τα Χριστούγεννα και 97% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Λιτόχωρο Πιερίας: Πληρότητα 73% για τα Χριστούγεννα και 71 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

 

ΠΗΓΗ-Της Εύας Οικονομάκη
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version